2008-04-22

urdU verbs (nUn) / उर्दू अफ़्`आल (न)

This is a list of non-compound hindUstAnI verbs that have the nUn (ن) of the fArsI alphabet as the first letter. See my earlier post "A Deluge of Verbs ...?" for a background. This list was generated by mining the online version of Platts' Dictionary, and is a verbatim copy of the entries therein. This list may not be exhaustive & complete.

165 non-compound verbs starting with the nUn are listed below.

H ناپنا नापना nāpnā [nāpnā, prob. corr. of māpnā, q.v.; or nāp˚ = Prk. नप्प(इ)=S. ज्ञाप्य(ते), pass. of caus. of rt. ज्ञा], v.t. To measure; to weigh;--nāp-denā, or nāp-lenā, v.t. intens. of and=nāpnā:--rasta nāpnā, 'To measure the road'; to wander idly about, to saunter;--to pay a short (or a doctor's) visit.

H ناتهنا नाथना nāthnā [fr. nāth, q.v.; or nāth˚ = S. नस्तित], v.t. To bore the nose (of a bullock) and put a string in it (to guide him by);--to bring under subjection or control.

H ناٿنا नाटना nāṭnā, v.n.=naṭnā, q.v.

H ناچنا नाचना nāćnā [nāć˚ = Prk. नच्च(इ)=S. नृत्य (ति), rt. नृत्], v.n. To dance; to caper, or frisk about.

H نادنا नादना nādnā, v.t.=nādhnā, nāṅdnā, or nāṅdhnā, qq.v.

H نادهنا नाधना nādhnā [nādh˚ = S. नद्ध, p.p.p. of rt. नह्], v.t. To yoke;--to begin, to enter upon (also nāṅdhnā; nāṅdnā).

H ناسنا नासना nāsnā [nās˚ = Prk. नस्स(इ)=S. नश्य (ति), rt. नश्], v.n. To be lost, to disappear, vanish; to be destroyed; to perish; to wane;--to escape, flee, run away.

H ناسنا नासना nāsnā [nās˚ = Prk. नास(इ) or नासे(इ)=S. नाशय(ति), caus. of rt. नश्], v.t. To cause to disappear; to cause to perish; to destroy, ruin, efface, exterminate;--to lose.

H نامنا नामना nāmnā (fr. nām), v.t. To name, to mention; to praise, eulogize.

H نانا नाना nānā [nā˚ = nāw˚ = nawāw˚ = Prk. नवाव(इ), or नवावे(इ)=S. नमय(ति), caus. of rt. नम्], v.t. To bend; to bow (the head, &c.); to double, to fold;--to pour (in or out).

H نانچنا नांचना nāṅćnā, v.n. i.q. nāć, and nāćnā, qq.v.

H ناندنا नांदना nāṅdnā [Prk. नंदणअं; S. नन्दनीयं, rt. नन्द्], v.n. (dialec.) To continue happily or comfortably (with, or at, or in); to stay long and well; to become happily settled or domesticated (with, or at); to pass life, to live, dwell, reside, abide;--to go happily through to the end.

H ناندنا नांदना nāṅdnā (i.q. nādnā, or nādhnā, q.v.), v.t. To begin.

H ناندهنا नांधना nāṅdhnā (i.q. nādnā, or nādhnā, q.v.), v.t. To begin.

H نانگهنا नांघना nāṅghnā [nāṅgh˚ = lāṅgh˚ = Prk. लंघ(इ)=S. लङ्घ(ति), rt. लङ्घ], v.t. To jump, or leap, over or across; to step across, to cross; to pass over or beyond, to pass, transgress, infringe.

H ناونا नावना nāwnā, v.t.=nānā, or nawānā, qq.v.

H نبارنا निबारना nibārnā, v.t.=نوارنا niwārnā, q.v.

H نباڙنا निबाड़ना nibāṛnā [nibāṛ˚ = Prk. निव्वाड(इ) or निव्वाडे(इ)=S. निर्वाटय(ति), caus. of rt. निर् + वट्], v.t. To separate, divide; to adjust, settle, decide; to accomplish, perform, manage, fulfil, carry through, keep (an engagement, &c.); to end; to spend, to consume.

H نباهنا निबाहना nibāhnā [nibāh˚ = Prk. निव्वाह इ) or निव्वाहे(इ)=S. निर्वाहय(ति), caus. of rt. निर् +वह्], v.t. To carry on or through, to conduct, manage, &c. (see nibāh, and nibāh karnā);--to take care of, to protect, guard; to support, maintain;--v. int. To keep faith (with); to deal (with), to act or behave (towards);--to afford;--to wear, last, endure.

H نبٿانا निबटाना nibṭānā (i.q. nipṭānā, q.v.), v.t. To settle, adjust, decide, &c. (see nipṭānā):--nibṭā-denā, v.t. intens. of and=nibṭānā.

H نبٿنا निबटना nibaṭnā, v.n. = nipaṭnā, and nibaṛnā, qq.v.

H نبڙنا निबड़ना nibaṛnā [nibaṛ˚ = Prk. निव्वड(इ) or निव्वडे(इ); S. निर्वटय(ति), rt. निर् + वट्;--or nibaṛnā = nibaṭnā = nipaṭnā, q.v.], v.n. To be separated, or divided; to be settled, be adjusted, be decided; to be accomplished; to be completed, or finished; to be ended, be spent, be consumed:--nibaṛ-jānā, v.n. intens. of and=nibaṛnā.

H نبکنا निबुकना nibuknā [nibuk˚ = S. निर्मुक्त, p.p.p. of निर्+मुच्], v.t. (dialec.) To loosen, to set free, liberate; to separate; to sunder, disjoin (syn. ćhuṛānā);--v.n. To come out (of); to be loosed, or set free (from), to escape, &c. (i.q. nikalnā).

H نبنا निबना nibnā, v.n. (colloq.)=nibhnā, q.v.

H نبهانا निभाना nibhānā, v.t.=نباهنا nibāhnā, q.v.

H نبہنا निबहना nibahnā, v.n.=nibhnā, q.v.

H نبهنا निभना nibhnā (fr. the trans. nibāhnā, q.v.), v.n. To be accomplished, or performed, or effected; to succeed;--to serve, do, pass; to live, subsist, eke out a livelihood; to last, continue, endure.

H نبيڙنا निबेड़ना nibeṛnā, (rustic) नबेड़ना nabeṛnā [nibeṛ˚ = Prk. निव्वंड(इ)=S. निर्वण्ड(ते), rt. निर्+ वण्ड्; cf. nibāṛnā, of which nibeṛnā is another form], v.t. To separate, divide; to accomplish; to settle, adjust, decide; to complete, finish, terminate, put an end to; to spend, consume:--apnī nibeṛnā, To mind one's own business.

H نپاتنا निपातना nipātnā [nipāt˚ = S. निपातय(ति), caus. or rt. नि+पत्], v.t. To throw or cast down; to fell, to knock down, beat down; to overthrow, kill, destroy.

H نپاٿنا निपाटना nipāṭnā, v.t. (rustic or dialec.)=nipṭānā, q.v.

H نپٿانا निपटाना nipṭānā [caus. of nipaṭnā;--nipṭā˚ = niptāw = Prk. निप्पट्टआवे(इ) = S. निष्पत्(ति)+ आपय (caus. aug.)], v.t. To complete, finish, conclude, terminate, end; to decide, settle, adjust, compose.

H نپٿنا निपटना nipaṭnā [nipaṭ˚ = Prk. निप्पट्ट(इ), or निप्पट्टे(इ), fr. S. निष्पत्ति, rt. निस्+पद्], v.n. To be completed, or finished; to be concluded, or terminated; to terminate, to end; to be accomplished; to be settled, or adjusted, or decided;--to be spent, or consumed, or exhausted;--to be clear, or rid (of, -se), to have done (with).

H نپنا नपना napnā (fr. the trans. nāpnā, q.v.), v.n. To be measured; to be surveyed;--(colloq.) to measure oneself (with, or against), to have a quarrel, or a tussle (with, e.g. āj un-se ḵẖūb napī):--nap-jānā, v.n. intens. of and=napnā.

H نپوڙنا निपोड़ना nipoṛnā, v.t. To show (the teeth); to grin; to snarl; to grind or gnash (the teeth).

H نتارنا नितारना nitārnā, v.t. (dialec.) = نتهارنا nithārnā, q.v.

H نتهارنا निथारना nithārnā [nithār˚ = Prk. नित्थाल(इ), or नित्थाले(इ)=S. निस्थलय(ति), caus. of नि+स्थल्; or=S. निस्तारय(ति), caus. of rt. निस्+तॄ], v.t. To make clear or clean, to purify (water, or other liquid, by letting the feculent matter subside and pouring off the clear water, &c.); to pour off; to draw off (an infusion, &c.).

H نتهرنا निथरना nitharnā (fr. the trans. nithārnā, q.v.), v.n. To be made clear or clean, to be purified (water or other liquid, by letting the feculent matter subside, and pouring off the clear liquid).

H نتهنا नथना nathnā (fr. the trans. nāthnā, q.v.), v.n. To have the nose bored, and a string passed through it (a bullock).

H نٿنا नटना naṭnā [naṭ˚ = nāṭ˚ = S. नास्ति 'it is not'+nā = anā = Prk. अणअं=S. अनीयं], v. int. To say 'no' (with respect to, -se), to deny, disallow, disclaim, disown; to decline, refuse.

H نٿنا नटना naṭnā [naṭ˚ = Prk. नट्ट(इ) or नट्टे(इ)=S. नर्तय(ति), fr. नर्त], v.n. To dance;--to strut, or mince;--to act or perform; to assume a dramatic dress or character.

H نٿيرنا नटेरना naṭernā [naṭer˚, prob.=S. नष्ट+कार], v.t. To turn up (the eyes), to close (the eyes, in death).

H نجهانا निझाना nijhānā [nijhā˚ = Prk. निज्झाअ(इ), or णिज्झा(इ)=S. निध्याय(ति), rt. नि+ध्यै], v.t. To see, perceive, observe, behold, look at attentively; to spy out; to pry into.

H نجهوٿنا निझोटना nijhoṭnā [nijhoṭ˚ = Prk. णिज्झोड(इ)], v.t. To twitch, &c. (i.q. jhaṭaknā, and khasoṭnā, qq.v.

H نچانا नचाना naćānā [caus. of nāćnā, q.v.;--naćā˚ =naćāw˚ = Prk. नञ्चावे(इ)=S. नृत्य+caus. aug. आपय(ति)], v.t. To cause to dance to make (one) dance, to set a-dancing; to spin (a top, &c.):--naćā-mārnā, v.t. To lead (one) a pretty dance; to tease, worry, harass (here naćā is the past conj. part. of naćānā).

H نچرنا निचरना nićarnā, v.n. (dialec.)=nićaṛnā, q.v.

H نچڙانا निचड़ाना nićaṛānā, or निचु़ड़ाना nićuṛāna, v.t.=nićuṛwānā, q.v.

H نچڙنا निचड़ना nićaṛnā, or निचुड़ना nićuṛnā [nićaṛ˚ = Prk. णिञ्चल(इ)=S. निश्चर(ति), rt. निस्+चर्], v.n. To flow out gently, to trickle, ooze, drop, distil;--to be squeezed or pressed; to be wrung (see nićoṛnā).

H نچڙوانا निचड़वाना nićaṛwānā, or निचुड़वाना nićuṛwānā (doub. caus. of nićaṛnā, q.v.), v.t. To cause to flow, or trickle, &c.;--to have or get (water, &c.) wrung out, or strained, &c.;--to cause to wring, or press, or strain, &c.

H نچنا नचना naćnā, v.n.=nāćnā, q.v.

H نچنا नुचना nućnā (fr. the trans. noćnā, q.v.), v.n. To be scratched, or clawed, or pinched; to be plucked or pulled;--v.t.=noćnā, q.v.

H نچوانا नचवाना naćwānā (doub. caus. of nāćnā, q.v.), v.t. To cause to be danced;--also=naćānā, q.v.

H نچوانا नुचवाना nućwānā (doub. caus. of noćnā, q.v.), v.t. To cause to be scratched, or pinched, &c.;--to cause to scratch, or pinch, &c.

H نچورنا निचोरना nićornā, v.t. (dialec.)=nićoṛnā, q.v.

H نچوڙانا निचोड़ाना nićoṛānā, v.t. prop. نچڙانا nićuṛānā = نچڙوانا nićaṛwānā, q.v.

H نچوڙنا निचोड़ना nićoṛnā [caus. of nićuṛnā, a dialec. form of nićaṛnā;--nićoṛ˚ = nićāṛ˚ = Prk. निच्चाले(इ)=S. निश्चारय(ति), caus. of rt. निस्+चर्], v.t. 'To cause to issue or come forth'; to press or squeeze, to wring; to press out, to express; to strain; to wring out, to extort, exact;--to milk:--nićoṛ-lenā, v.t. intens. of and=nićoṛnā.

H نچوڙوانا निचोड़वाना nićoṛwānā, v.t. prop. نچڙوانا nićurwānā, q.v.

H ندانا निदाना nidānā [nidā˚ = Prk. निद्दा(इ)=S. निर्दा(ति), rt. निस्+दा or दो], v.t. To weed, to clear;--to cut, reap.

H ندرنا निदरना nidarnā, v.t. (dialec.) To treat with disrespect, or contempt, &c. (i.q. nirādar karnā, q.v.).

H نرانا निराना nirānā, or नराना narānā (cf. nidānā, of which it is prob. another form), v.t. To clear, to w eed (a garden, &c.); to reap (a harvest).

H نرباهنا निरबाहना nir-bāhna, v.t. (dialec.)=nibāhnā, q.v.

H نرتنا निर्तना nirtnā, or निरतना niratnā [nirt˚ = S. नृत्य(ति), rt. नृत्], v.n. (dialec.) To dance; to caper skip, jump about playfully; to gesticulate, to play (i.q. nirt karnā;--syn. nāćnā).

H نرکهنا निरखना nirakhnā [nirakh˚ = Prk. निरिक्ख(इ), or निरक्ख(इ)(?); S. निरीक्ष(ते), rt. निस्+ईक्ष्], v.t. To look at, see, regard, observe, view; to inspect, scan, examine closely.

H نرمانا नरमाना narmānā [narm, q.v. + ā = āw = Prk. आव or आवे=S. आपि (caus. augment) + nā = Prk. अणअं=S. अनीयं], v.t. To soften; to mollify, soothe, appease, pacify, mitigate, assuage; to subdue;--to moderate, reduce, lower, abate, lessen (as a price, &c.):--nar-mānā, or narmā-janā, v.n. To become soft, to soften;--to become gentle, or mild; to be subdued;--to relax, abate, lower, lessen.

H نرمانا निर्माना or निरमाना nirmānā [nirmā˚ = S. निर्मा(ति), rt. मा with निस्], v.t. To make, form, fashion, fabricate; to produce, create; to build, construct; to compose.

H نروارنا निरुआरना niruʼārnā [niruʼār˚ = Prk. निरुवार(इ), fr. S. व्याकृ with निस्], v.t. (dialec.) To undo, unravel, disentangle, &c. (syn. kholnā; suljhānā).

H نروانا निरुवाना niruwānā, v.t. (dialec.) = نروارنا niruʼārnā, q.v.

H نريکهنا निरीखना nirīkhnā, or निरेखना nirekhnā [nirīkh˚ or nirekh˚ = Prk. निरिक्ख(इ)=S. निरीक्ष(ते), rt. ईक्ष् with निस्], v.t. & n. To look at or towards, to behold, gaze at, regard, observe, view;--to look out, to spy;--to consider, inspect;--to expect, hope for (i.q. nirakhnā, q.v.).

H نسارنا निसारना nisārnā [caus. of nisarnā;--nisār˚ = Prk. निस्सारे(इ) or निस्सार(इ)=S. निःसारयति), caus. of rt. निस्+सृ], v.t. To cause to go out or away, to turn out, eject, expel; to cause to issue or come forth.

H نسانا नसाना nasānā, (corr.) निसाना nisānā [nasā˚ = Prk. नस्सावे(इ) or नस्साव(इ)=S. नश्य(ति)+caus. aug. आपय], v.t. 'To cause to be lost or to perish'; to destroy, efface, annihilate; to spoil; to squander;--v.n. To be lost; to be destroyed, be annihilated; to perish, to come to nought.

H نساونا नसावना nasāwnā, or nasāʼonā, v.t. & n.=nasānā, q.v.

H نستارنا निस्तारना nistārnā [nistār˚ = S. निस्तारय(ति), caus. of rt. निस्+तॄ], v.t. To liberate, release, acquit; to rescue, save, deliver;--to exempt (the soul) from further transmigration, to beatify;--to discharge, pay off (a debt, &c.), to requite.

H نسرنا निसरना nisarnā (nisar˚ = Prk. निस्सर(इ) or नीसर(इ)=S. निःसर(ति), rt. निस् + सृ], v.n. To come out or forth, to issue; to go out or forth; to depart.

H نسنا नसना nasnā [nas˚ = Prk. नस्स(इ)=S. नश्य(ति), rt. नश्], v.n. (dialec.) To disappear, vanish, make off, escape, run away, flee.

H نشانا नशाना naśānā, v.t. & n., corr. or dialec. form of nasānā, q.v.

H نکارنا नकारना nakārnā [न 'no' + kār˚ = Prk. कारे(इ)=S. कारय(ति), caus. of rt. कृ], v.t. To deny; to refuse, to reject.

H نکارنا निकारना nikārnā, v.t. (dialec. or rustic)=nikālnā, q.v.

H نکاسنا निकासना nikāsnā [nikās˚ = Prk. निक्कासे(इ), or निक्कास(इ); S.निष्कासय(ति), caus. of rt. निस्+ कस्, prob. a Prk. form fr. कृष्], v.t. To turn out, drive out, to expel;--to take ont, to extract, &c.; to wrest, &c. (i.q. nikālnā, q.v.):--nikās-lenā, v.t. intens. of and=nikāsnā.

H نکالنا निकालना nikālnā [nikāl˚ = Prk. निक्काले(इ), or निक्काल(इ), fr. निक्काल=निक्कल्ह=निक्कड्ढ=S. निष्कृष्ट, p.p.p. of rt. निस्+कृष्;--or Prk. निक्काले(इ) = S. निष्कालय(ति), rt. निस्+कल्], v.t To pull or draw out; to take out (of, -se); to extract; to express; to distil;--to extricate;--to pick out, select;--to unpick, undo;--to strike out, to remove (from, -se), to take off; to deduct; to exclude, except (more com. nikāl denā or ḍālnā);--to drive out, turn out, eject, expel; to cashier; to put away, cast off, discard; (more com. nikāl denā); to dig out;--to beat out; to thresh (corn);--to bring out or forth, to produce;--to hatch;--to issue, publish;--to deduce;--to work out, solve (a problem, &c.); to accomplish, effect;--to find out, discover; to invent;--to put or bring forth; to give vent to;--to make manifest, to exhibit, display, show, to bring out (a procession);--to strike (a balance);--to break in, to train (a horse);--to let out, allow to escape, to utter, give utterance to:--nikāl-denā, v.t. (intens.) To drive out, eject, expel, &c.;--to take out; deduct; exclude, &c. (i.q. nikālnā):--nikāl-ḍālnā, v.t. (intens.) To take out, or away; to remove; to strike out, &c.:--nikāl-rakhnā, v.t. To lay or put by:--nikāl-lānā (-ko), To bring off, bring away; to abduct:--nikāl-lenā, v.t. intens. of and=nikālnā:--nikāl-le-jānā (-ko), To carry off; to steal; to make away with;--to abduct.

H نکانا निकाना nikānā (prob. another form of nikārnā or nikālnā), v.t. To weed;--to pick (with the nails).

H نکرنا निकरना nikarnā, v.n. (dialec.)=nikalnā, q.v.

H نکسنا निकसना nikasnā, (corr.) नकसना nakasnā [nikas˚ = Prk. निक्कस(इ)=S. निष्कस(ति), rt. निस् +कस्; see the trans. nikāsnā], v.n. To go out; to come out, to issue, &c. (i.q. nikalnā, q.v.).

H نکشنا नकशना nakaśnā, v.n. A dialec. or a corr. form of nikasnā, q.v.

H نکلانا निकलाना niklānā, v.t.=nikālnā, and nikalwānā, qq.v.

H نکلنا निकलना nikalnā (fr. the trans. nikālnā, q.v.), v.n. To be pulled or drawn out, to be taken out; to be expressed; to be extracted; to be extricated (from, -se);--to be deduced;--to be produced; to be invented;--to be hatched (eggs);--to be performed, or accomplished, or effected;--to be worked out, be solved;--to come out or forth, to issue, to emerge; to appear; to rise (as the sun); to germinate, to shoot;--to begin;--to come out or appear as a balance (to the credit of, -ke taʼīṅ, or against, -par, or -ke nām);--to result, prove, turn out;--to sally forth;--to find vent; to find utterance, to be uttered;--to go away, to depart, to proceed; to pass away (as life, or time); to secede;--to get out, to escape; to slink away, to give (one) the slip; to break loose (from, -se);--to go back (from a promise), to get out (of an engagement); to slip, to start (from its place); to spring (in these last senses, beginning with 'to go away,' the more com. form is nikal-jānā):--nikal-ānā, v.n. To come out, or forth; to appear; to rise (the sun, &c.):--nikal-bhāgnā, v.n. To run off or away, make off; to break (from); to get away, to escape:--nikal-paṛnā, v.n. To come out or forth (from, -se); to be drawn out or forth;--to drop out, fall out:--nikal-jānā, v.n. To go forth or away; to get away, to escape, &c. (i.q. nikalnā, q.v.); to disappear;--to wear out;--to advance, go on; to pass or get (beyond, -se), to outstrip, surpass; to exceed:--nikal-ćalnā, v.n. To go out or forth; to make off, to escape;--to be advanced, be promoted;--to pass or get (beyond), to surpass; to outstrip;--to break forth, to begin (speech, &c.); to speak much, or to display (one's) talent (said of one who before, owing to the presence of a stranger, or to some other restraining cause, had been silent).

H نکلوانا निकलवाना nikalwānā (caus. of nikālnā), v.t. To cause to go or come out; to cause to issue; to turn out, dismiss, eject, expel:--nikalwā-denā, v.t. To turn out (from, -se); to dismiss (from office); to eject, expel, banish.

H نکوسنا निकोसना nikosnā [nikos˚ = निक्कोस्से(इ) or निक्कोस्स(इ)=S. निकुस्मय(ते), fr. the nom. निकुस्मय, rt. नि+कु+स्मि], v.t. & intr. To show (the teeth, as an animal);--to grin.

H نکهارنا निखारना nikhārnā [caus. of nikharnā;--nikhār˚ = Prk. निक्खारे(इ) or निक्खार(इ)=S. निक्षारय (ति), caus. of rt. नि+क्षर्], v.t. To clean, to clear; to clarify;--to strain;--to bleach;--to peel, to skin;--to settle.

H نکهرانا निखराना nikharānā, or nikhrānā (caus. of nikhārnā, q.v.), v.t. To cause to clean, &c.;--also=nikharwānā, q.v.;--(caus. of nikharnā), v.t.=nikhārnā, q.v.

H نکهرنا निखरना nikharnā [nikhar˚ = Prk. निक्खर(इ)=S. निक्षर(ति), rt. नि+क्षर], v.n. To be cleaned, be cleared; to be settled; to be clarified; to be strained;--to be peeled; to be skinned;--to settle; to become clear, to clear (as the complexion, or the sky, &c.);--to become composed, or serene;--to look angrily (at, -par).

H نکهروانا निखरवाना nikharwānā (doub. caus. of nikharnā), v.t. To cause to be cleaned, &c.; to have (or get) cleaned, or cleared, &c.

H نکهورنا निखोरना nikhornā, v.t. (dialec.) = nikhoṛnā, q.v.

H نکهوڙنا निखोड़ना nikhoṛnā [nikhoṛ˚ = Prk. निक्खोड (इ), for निक्कोड्ढ(इ), from निक्कोड्ढ=S. निष्कुष्ट, p.p.p. of निस्+कुष्], v.t. To pull or tear off or out; to strip off; to extract; to peel; to decorticate; to skin, flay; to excoriate; to husk, shell; to clean.

H نکهوسنا निखोसना nikhosnā, v. int.=nikosnā, q.v.

H نکهيانا नखियाना nakhiyānā, or निखयाना nikhyānā [nakhiyā˚ = nakhī (=S. nakha+ikā)+ā = āw = Prk. आवे or आव=S. आपि (caus. aug.)], v.t. To scratch, to claw.

H نکيانا नकियाना nakiyānā, v.t. corr. of nakhiyānā, q.v.

H نگچانا नगचाना nagćānā [nagćā˚ = nagić = nagīć, q.v.+ā = āw = Prk. आवे or आव=S. आपि (caus. aug.) + nā = Prk. अणअं=S. अनीयं], v.n. To draw near, to approach.

H نگلنا निगलना nigalnā [nigal˚ = Prk. निगले(इ), or निगल(इ), fr. S. noun निगल;--or fr. S. निगिल(ति), rt. नि+गॄ, by change of i to a], v.t. To swallow, swallow up; to gulp down; to devour;--(met.) to embezzle:--nigal-jānā (-ko), intens. of and=nigalnā.

H نگندنا निगन्दना nigandnā [nigand˚, perhaps=S. निग्रन्थ(ति), but most prob. fr. the P. nigandan = nikandan, rt. Zend kan with ni; S. निखन्], v.t. To quilt;--to sew with long stitches.

H نگهٿنا निघटना nighaṭnā (pref. ni+ghaṭnā, q.v.), v.n. (dialec.) To be greatly diminished, to be much less, &c.

H نلانا नलाना nalānā, v.t. (dialec.) = narānā, or nirānā, q.v.

H نمٿنا निमटना nimaṭnā, v.n.=nibaṭnā, q.v.

H نمنا नमना namnā [S. नमनीयं, rt. नम्], v.n. To bow down; to make obeisance (to).

H نمنانا निमनाना nimnānā [nimnā˚ = niman, q.v.+ā = āw = Prk. आवे or आव=S. आपि (caus. aug.) + nā = Prk. अणअं=S. अनीयं], v.t. To render strong, or tight, or good; to strengthen;--to ameliorate.

H نندانا नंदाना naṅdānā (caus. of nāṅdnā, q.v.), v.t. (dialec.) To cause to pass life happily, &c.

H نندرنا निंदरना niṅdarnā, v.t. (dialec.)=nidarnā, q.v.

H نندنا निन्दना nindnā [Prk. निंदणअं; S. निन्दनीयं, rt. निन्द्], v.t. To blame, &c. (i.q. ninda karna, q.v.).

H نندهنا नंधना naṅdhnā, v.t.=nāṅdhnā, q.v.

H ننگلانا निंगलाना niṅglānā (caus. of next, q.v.), v.t. To cause to swallow, &c.

H ننگلنا निंगलना niṅgalnā, v.t. To swallow, &c. (=nigalnā, q.v.).

H ننگهانا नंघाना naṅghānā (for laṅghānā, caus. of laṅghnā, q.v.), v.t. To cause to leap over, &c.

H ننگيانا नंगियाना naṅgiyānā [naṅgiyā˚ = naṅgī (fem. of naṅgā)+ā = āw = Prk. आवे or आव=S. आपि, caus. aug.], To render naked, or bare; to strip (i.q. naṅgā karnā):--naṅgiyā-lenā, v.t. intens. of and=naṅgiyānā.

H نواجنا नवाजना nawājnā, or निवाजना niwājnā (corr. of nawāznā, q.v.), v.t. (dialec.) To caress, to coax; to wheedle, entice, decoy;--to have mercy on.

H نوارنا निवारना niwārnā, or नवारना nawārnā [niwār˚ = Prk. निवारे(इ) or निवार(इ)=S. निवारय(ति), caus. of rt. नि+वृ], v.t. To surround; to keep off, ward off; to exclude, to shut out; to protect, defend;--to prohibit, forbid, interdict;--to prevent, hinder, impede, obstruct, interrupt; to check, restrain; to oppose.

H نوارنا नवारना nawārnā [nawār˚, prob. = Prk. निवट्ट(इ)=S. निवर्त(ते), rt. नि+वृत्], v.n. To walk out or forth, to roam, stroll; to travel; to wander, stray.

H نوازنا nawāznā [nawāz, q.v. + ना = Prk. अणअं=S. अनीयं], v.t. To caress, soothe, comfort; to cherish; to favour, patronize;--to pardon.

H نواسنا निवासना niwāsnā (fr. nivās), v.n.=nivās karnā, q.v.

H نوانا नवाना nawānā, or निवाना niwānā [nawā˚ = nawāw˚ = Prk. नवावे(इ) or नवाव(इ)=S. नम + आपय(ति), rt. नम् with caus. aug. āpaya], v.t. To bend, to bow;--to cause to stoop;--to cause to submit to;--to double, to fold.

H نواونا नवावना nawāwnā, or nawāʼonā, or निवावना niwāwnā, or niwāʼonā, v.t.=nawānā, or niwānā, q.v.

H نواهنا निवाहना niwāhnā, v.t.=nibāhnā, q.v.

H نوتنا नौतना nautnā, or नोतना notnā [neʼotnā;--neʼot˚ = Prk. निमत्ते(इ) or निवत्ते(इ)=S. निमन्त्रय(ते), rt. मन्त्र् with नि], v.t. To invite (to a feast or entertainment);--to promise a gift to.

H نوٿانا निवटाना niwṭānā, v.t.=nibṭānā, q.v.

H نوچنا नोचना noćnā, (dialec.) नौचना naućnā [noć˚ = Prk. निउंच(इ)=S. निकुञ्च(ति), rt. नि+कुञ्च्], v.t. To pinch, to grip; to scratch, claw;--to pull out, pluck out (these meanings point to the S. lunć as their source);--to fleece (a person).

H نوڙيا निवड़ाना niwaṛānā, niwṛānā (caus. of next), v.t. (dialec.)=nauṛhānā.

H نوڙنا निवड़ना niwaṛnā, v.n. (dialec.)=nauṛhnā, q.v.

H نوڙهانا नौढ़ाना nauṛhānā (caus. of next), v.t. To bow; to bend;--to cause to stoop;--to render submissive or obedient; to subdue.

H نوڙهنا नौढ़ना nauṛhnā (i.q. nihuṛnā, q.v.), v.n. To incline downwards; to bend; to stoop;--to condescend;--to be subdued; to submit, &c.

H نوسنا निवसना niwasnā, v.n.=niwāsnā, q.v.

H نونا नवना nawnā, or नौना naunā, (dialec.) निवना niwnā [naw˚ or nau˚ = Prk. नम(इ) or नव(इ)=S. नम(ति), rt. नम्], v.n. To bow, bend, bend down, incline downwards; to stoop;--to submit, to become obedient or tractable.

H نونا नौना naunā, or नोना nonā (i.q. nawnā), v.t. To tie the feet of a cow when milking;--s.m. The string with which a cow's legs are tied at the time of milking (syn. nawī; nainā).

H نونتنا नौंतना nauṅtnā, v.t.=notnā, q.v.

H نوهڙنا नौहड़ना nauhṛnā, v.n. (dialec.)=nauṛhnā, q.v.

H نوهنا निवहना niwahnā, v.n.=nibahnā = nibhnā, q.v.

H نهاٿنا न्हाटना nhāṭnā, or नहाटना nahāṭnā [nhāṭ˚ = Prk. एहट्ट(इ), fr. S. स्नुस्त, p.p.p. of rt. स्नुस्], v.n. (dialec.) To vanish, disappear, flee, run away; to abscond; to desert.

H نہارنا निहारना nihārnā [Ap. Prk. णिहाल(इ); Prk. निहाले(इ) or निहाल(इ)=S. निभालय(ति), rt. नि+भल्], v.t. To look at, to behold closely or attentively, to gaze at, to regard; to look after, to watch; to spy.

H نہانا नहाना nahānā, or न्हाना nhānā [nahā˚ = Prk. ण्हा(इ)=S. स्ना(ति), rt. स्ना], v.n. To bathe; to wash; to perform ablutions:--nahānā-dhonā, v.n. =nahānā.

H نهانٿنا न्हांटना nhāṅṭnā, v.n.=nhāṭnā, q.v.

H نہرانا निहुराना nihurānā (caus. of nihurnā), v.t. (dialec.)=nihuṛānā, q.v.

H نہرنا निहुरना nihurnā, v.n. (dialec.)=nihuṛnā, q.v.

H نہڙانا निहुड़ाना nihuṛānā (caus. of nihuṛnā, q.v.), v.t. To bend, to bow; to cause to crook; to cause to stoop;--to render submissive or obedient (i.q. nauṛhānā):--nihurā-lenā, v.t. intens. of and=nihuṛānā.

H نہڙنا निहुड़ना nihuṛnā [nihuṛ˚ = Ap. Prk. णिहुड(इ), for Prk. नवड(इ), fr. नव(इ)=S. नम(ति), with addition of dim. aff. ड (cf. dauṛnā); but said in H. C.'s Prk. Gr. iv. 22, to be a substitute for S. नि+पत्; cf. nihoṛnā, fr. Prk. णिहोड(इ)], v.n. To incline or bend down, ward, to bend, bow;--to decline;--to condescend;--to submit; to be subdued.

H نہلانا नहलाना nahlānā, निहलाना nihlānā, or न्हलाना nhalānā (caus. of nahānā), v.t. To cause to bathe; to bathe, to give (one) a bath:--nahlānā-dhulānā, v.t.=nahlānā.

H نہلوانا नहलवाना nahalwānā, or निहलवाना nihalwānā, or न्हलवाना nhalwānā (doub. caus. of nahānā), v.t. To cause to be bathed or washed, to have or get (one) bathed.

H نہنا नहना nahnā (fr. the trans. nahānā, q.v.), v.n. To flow; to stream.

H نہنا नहना nahnā [nah˚ = S. नह्य(ति), rt. नह्], v.t. (dialec.) To bind, tie, fasten, bind on, &c. (a word com. used in Bundelkhand).

H نہوانا नहवाना nahwānā (caus. of nahānā), v.t. (dialec.)=nahlānā, q.v.

H نہورنا निहूरना nihūrnā, or नहूरना nahūrnā, v.t. (dialec.)=nihūṛnā, q.v.

H نہوڙنا निहूड़ना nihūṛnā, or निहोड़ना nihoṛnā [caus. of nihuṛnā, and=Prk. निहोड(इ); see nihuṛnā], v.t. To cause to bend, or stoop, &c.; to bend; to render humble or submissive, &c. (i.q. nihurānā; nauṛhānā).

H نيجانا नैजाना nai-jānā, v.n. intens. form of nainā, q.v.

H نيدنا नीदना nīdnā, v.n. To sleep (i.q. nīṅdnā, q.v.).

H نيرانا नियराना niyarānā, or नेराना nerānā [niyar or ner, q.v.+ā = āw = Prk. आवे or आव=S. आपि (caus. aug.)+nā = Prk. अणअं=S. अनीयं], v.n. (dialec.) To draw nigh, to approach (syn. nagćānā).

H نيرنا नीरना nīrnā [fr. S. नीर 'water'], To water;--to provide with food.

H نيڙنا नेड़ना neṛnā (prob. fr. neṛ = ner or niyar, q.v.), v.t. To keep near (one), or under (one's) care, to care for, to look after.

H نيسرنا नीसरना nīsarnā, v.n.=nisarnā, q.v.

H نينا नैना nainā, v.n. A dialec. form of nauna or nawnā, 'to bend,' q.v.:--nai-jānā, v.n. intens. of and=nainā.

H نيندنا नींदना nīṅdnā [nīṅd˚ = Prk. निद्दा(इ)=S. निद्रा(ति), rt. निद्रा], v.n. To fall asleep; to sleep, to repose.

H نيندنا नींदना nīṅdnā [nīṅd˚, prob.=S. निन्हु(ते), rt. नि+न्हु], v.t. To disown, to deny.

H نيندنا नींदना nīṅdnā, v.t.=نندنا nindnā, 'to blame,' &c., q.v.

H نيوارنا नेवारना newārnā, v.t.=niwārnā, q.v.

H نيوانا नेवाना newānā, v.t.=niwānā, or nawānā, q.v.

H نيوتانا नेवताना newatānā, or न्योताना nyotānā v.t.=nautnā, q.v.

H نيوتنا नेवतना newatnā, or न्योतना nyotnā v.t.=nautnā, q.v.

H نيوڙانا न्योड़ाना nyoṛānā, v.t. (dialec.) = nauṛhānā, or nihuṛānā, qq.v.

H نيوڙنا न्योड़ना nyoṛnā v.n. (dialec.) = nauṛhnā, or nihuṛnā, qq.v.

H نيوڙهنا न्योढ़ना nyoṛhnā v.n. (dialec.) = nauṛhnā, or nihuṛnā, qq.v.

H نيونا नेवना newnā, or neʼonā, v.n. (dialec.) = niwnā = nawnā, q.v.

No comments: