2008-04-19

urdU verbs (DAl) / उर्दू अफ़्`आल (ड)

This is a list of non-compound hindUstAnI verbs that have the DAl (ڐ) of the 'fArsI' alphabet as the first letter. See my earlier post "A Deluge of Verbs ...?" for a background. This list was generated by mining the online version of Platts' Dictionary, and is a verbatim copy of the entries therein. This list may not be exhaustive & complete.

128 non-compound verbs starting with the DAl are listed below.

H ڐاٿنا डाटना ḍāṭnā [ḍāṭ˚ = Prk. उट्ठ(इ), fr.डट्ठ=S. दष्ट], v.t. To restrain, curb, check, rein in (a horse, &c.); to chide, rebuke, threaten, snub, brow-beat; to correct, chastise, punish;--to stop up, to plug; to fill (as a ćilam, &c.), to stuff, cram (=ṭhūṅsnā).

H ڐارنا डारना ḍārnā, v.t.=ḍālnā, q.v.

H ڐاسنا डासना ḍāsnā [ḍās˚ = S. ध्वंसय(ति), caus. of rt. ध्वंस्], v.t. To make a bed.

H ڐاسنا डासना ḍāsnā, v.t.=ḍāṅsnā, q.v.

H ڐاکنا डाकना ḍāknā [ḍāk˚ = S. उद्+वम्+कृ; cf. ḍoknā, ḍoṅknā], v.n. To vomit;--to call out, bawl, shout, vociferate, roar, bellow (cf. ḍakārnā, and daḍūknā).

H ڐالنا डालना ḍālnā [ḍāl˚ = Prk. डार(इ) or डारे(इ)=S. दारय(ति), caus. of rt. दृ], v.t. To throw, fling, cast, hurl, drop; to produce or have an abortion of; to shed, pour, inject; to vomit; to place or lay (before), to submit, to present; to lay (on), to put or throw (on, as a garment, &c.); to keep (as a mistress), to put aside; to push; to set; to shake; to scatter, to sow broadcast; to sow (discord, &c.); to thrust; to destroy; to protrude; to involve; to cause, occasion, produce, excite: (ḍālnā annexed to the base of another verb, is used to form intensives, e.g. toṛ-ḍālnā, 'To break to pieces'; de-ḍālnā, 'To give away'; khā-ḍālnā, 'To eat up the whole'):--ḍāl-jānā (with acc.), To throw down and go, to leave behind; to throw away; to leave, abandon, desert:--ḍāl-ḍenā, v.t. (intens.), To throw down or away, &c., see ḍālnā:--ḍāl-rakhnā, v.t. To put away, lay aside; to detain:--ḍāl-lenā, v.t.=ḍālnā and ḍāl-denā.

H ڐانٿنا डांटना ḍāṅṭnā, v.t.=ḍāṭnā, q.v.

H ڐانڐنا डांडना ḍāṅḍnā [ḍāṅḍ˚ = Prk. दंड़(इ) or दंड़े(इ=S. दण्डय(ति), rt. दण्ड्], v.t. To punish, fine, amerce; to pay off, take revenge on, retaliate on (e.g. ulṭe ćor koṭwāle ḍāṅḍe).

H ڐانسنا डांसना ḍāṅsnā, v.t.=ḍasnā, and ḍāsnā, qq.v.

H ڐانکنا डांकना dāṅknā, v.n.=ḍāknā, q.v.

H ڐاهنا डाहना ḍāhnā [ḍāh˚ = Prk. डाह(इ) or डाहे(इ), fr. डाह=S. दाह], v.n. To be hot, to burn; to burn with rage or envy, &c., to be malicious, or spiteful; to be heated or fused (as metals).

H ڐبانا डुबाना ḍubānā [caus. of ḍūbnā; ḍubā˚ = ḍūb(nā)+ ā = āw = Prk. आवे=S. आपि caus. augment], v.t. To cause to sink, to sink, dip, immerse, submerge, drown, flood; to lose, waste, exhaust, sacrifice, ruin, destroy, demolish:--ḍubā-denā, v.t. intens. of and=ḍubānā.

H ڐبڐبانا डबडबाना ḍabḍabānā (by redupl. of ḍab˚, prob. a dial. var. of ḍub˚ = ḍūb, see ḍūbnā), v.n. lit. 'To be brimful, to be overflowing (in which sense it is locally used); to be filled or suffused with tears (the eyes), to be overflowing with tears:--āṅkheṅ (or āṅsū) ḍabḍabānā, The eyes to be filled with tears, to be ready to shed tears.

H ڐبکنا डबकना ḍabaknā (see dabaknā), v.n. To shine, glitter, twinkle.

H ڐبنا डुबना ḍubnā, v.n.=ḍūbnā, q.v.

H ڐبوانا डुबवाना ḍubwānā (double caus. of ḍūbnā), v.t. To cause to be sunk, or submerged, or drowned, &c., to have or get dipped, or sunk, &c. (see ḍūbnā, and ḍubānā).

H ڐبونا दुबोना ḍubonā, डबोना ḍabonā, v.t.=ḍubāwnā = ḍubānā, q.v.:--ḍubo-denā, v.t. intens. of and=ḍubonā.

H ڐپٿانا डपटाना ḍaptānā (caus. of ḍapaṭnā), v.t. To ride or gallop hard; to urge (a horse) impetuously (against, -par), to charge with impetuosity (a horseman).

H ڐپٿنا डपटना ḍapaṭnā [i.q. ḍauṛnā, q.v.; ḍapaṭ = Prk. dim. n. दवड], v.n. To run, rush, gallop; to call out, shout, bawl;--v.t. To shout at, challenge, rebuke, menace; to urge (a horse); to rush at, spring upon, attack, assault.

H ڐپهارنا डफारना ḍaphārnā (ḍaph+caus. aff. ār = āl;+ nā), v.n. To make a great noise, to cry aloud or bitterly, to blubber, to roar.

H ڐٿانا डटाना ḍaṭānā (caus. of next), v.t. To restrain, curb, rein in, stop, check, make stationary, &c. (see ḍaṭnā, and ḍāṭnā).

H ڐٿنا डटना ḍaṭnā (fr. the trans. ḍāṭnā, q.v.), v.n. To be restrained, be checked; to stop, stand still, be or become stationary; to halt, stay, remain: to be or become fixed or firm; to last, endure; to be settled or agreed on; to be determined or resolved.

H ڐٿنا डिटना ḍiṭnā = ḍiṭhnā, q.v.

H ڐٿهنا डिठना ḍiṭhnā (fr. the trans. ḍīthnā, q.v.), v.n. To be seen, be or become visible, to appear; to seem;--v.t.=ḍīṭhnā, q.v.

H ڐرانا डराना ḍarānā (caus. of ḍarnā), v.t. To caus. to fear, to make (one) afraid, to frighten, alarm, terrify, scare, intimidate, threaten, daunt, deter;--adj. (f. -ī), Causing fear or dread, fearful, frightful, dreadful, terrifying, terrible, formidable, tremendous; intimidating, threatening, deterrent:--ḍarā-ḍenā, v.t.=ḍarānā.

H ڐراونا डरावना ḍarāwnā, ḍarāʼonā, v.t. & adj. (f. -ī) = ḍarānā, q.v.

H ڐرپنا डरपना ḍarapnā, v.n. To fear, be afraid, &c. (=ḍarnā, q.v.).

H ڐرنا डरना ḍarnā [ḍar˚ = Prk. डर(इ), fr. डर=S. दर], v.n. To be afraid (of, -se), be frightened (by, -se), be daunted; to fear, dread (with abl. case):--ḍar-jānā, v.n.=ḍarnā.

H ڐريانا डुरियाना ḍuriyānā [ḍorī, q.v.+ā = āw = Prk. आवे=S. आपि (caus. augment)+nā = Prk. अणअं=S. अनीयं], v.t. To lead about with a rope or string (as a horse, &c.), to lead in hand:--ḍuriyā-lenā, v.t. Idem.

H ڐسانا डसाना ḍasānā (=ḍāsnā), v.t. To make a bed.

H ڐسنا डसना ḍasnā [ḍas˚ = Prk. डस(इ) or डंस(इ)=S. दंश(ति), rt. दंश् or दस(ति), rt. दस्], v.t. To bite, to sting (as a venomous animal).

H ڐکارنا डकारना ḍakārnā [ḍakār˚ = S. उद्गार, rt. गृ with उद्], v.n. 'To belch'; to roar, bellow, low, make a loud noise;--v.t. To take down with a noise, to gulp down, to swallow; to embezzle:--ḍakār-baiṭhnā, ḍakār-jānā (with acc.), To swallow up; to embezzle, make away with, misappropriate.

H ڐکڐکانا डकडकाना ḍakḍakānā (by redupl. of ḍak; see ḍakār; and cf. ḍhoknā), v.n. To make a noise in swallowing, to take large or loud gulps; to drink great draughts.

H ڐکڐکانا डकडकाना ḍakḍakānā, v.n.=ḍagḍagānā, q.v.

H ڐکرانا डकराना ḍakrānā (=ḍakārnā, q.v.), v.n. To make a loud noise, to roar, bellow, low (as an ox); to cry aloud or bitterly.

H ڐکيانا डुकियाना ḍukiyānā (fr. ḍak, q.v.), v.t. To give (one) a blow, to thump, beat (with the fist).

H ڐگارنا डिगारना ḍigārnā (caus. of ḍigarnā or ḍagarnā), v.t. To cause to go away, to send or drive away.

H ڐگانا डिगाना ḍigānā (caus. of ḍignā), v.t. To cause to shake or move, to cause to slip, or stumble, or fall, or swerve (from), or relapse, &c.; to shake (as faith, loyalty, &c.), to loosen, to render unsteady or unstable; to displace, dislocate.

H ڐگدگانا डगडगाना ḍagḍagānā, See ḍakdakākar, and dakdakānā.

H ڐگڐگانا डगडगाना ḍagḍagānā (see ḍagḍag), v.n. To shake, totter, &c. (=ḍagmagānā, q.v.).

H ڐگڐگانا डगडगाना ḍagḍagānā, डुगडुगाना ḍugḍugānā, v.n. To burn brightly, &c. (=dhakdhakānā, q.v.).

H ڐگڐگانا डुगडुगाना ḍugḍugānā (cf. dhukdhukānā), v.n. To be beaten, to sound (as a drum or ḍugḍugī, q.v.).

H ڐگرانا डगराना ḍagrānā (caus. of ḍagarnā), v.t. To put in motion, to propel, to roll.

H ڐگرنا डगरना ḍagarnā, डिगराना ḍigarnā (see ḍagar; and ḍag), v.n. To go or walk along a road, to travel, to roam; to go away, take one's departure, be off; to roll; to totter:--ḍigar-jānā, v.n. To go away, &c. (=ḍigarnā):--ḍagar-ḍagar karnā, v.n. To totter along, to walk with tottering steps; to roll.

H ڐگمگانا डगमगाना ḍagmagānā, डिगमगाना ḍigmagānā, or डिगमिगाना ḍigmigānā (see ḍagmag), v.n. To shake, totter, tremble, stagger, reel; to shiver, quake, quail (with fear); to sway or roll (in walking), to move with a twisting wanton gait, to walk or move affectedly.

H ڐگنا डिगना ḍignā [ḍig˚ = ḍag˚ = S. त्रङ्ग(ति), rt. त्रङ्ग, or त्वङ्ग(ति), rt. त्वङ्ग], v.n. To shake, tremble, vibrate, quaver; to move, shift, become displaced; to stumble, slip, fall; to swerve (from), deviate, be shaken or moved (as from one's faith, &c.); to shrink, flinch:--ḍig-jānā, v.n. intens. of, and=ḍignā.

H ڐلانا डलाना ḍalānā (caus. of ḍālnā), v.t.=ḍalwānā, q.v.

H ڐلانا डुलाना ḍulānā (caus. of ḍolnā), v.t. To move, shake, swing, agitate:--ḍulā-ḍulānā, v.t. intens. of ḍulānā.

H ڐلکنا डलकना ḍalaknā, v.n. To glitter, &c. (=dalaknā, q.v.).

H ڐلملانا डलमलाना ḍalmalānā [by redupl. of ḍal˚ = S. टल्], v.n. (dialec.)=ḍagmagānā, q.v.

H ڐلنا डलना ḍalnā (fr. the trans. ḍālnā, q.v.), v.n. To be thrown or cast; to be placed, or put, or kept.

H ڐلنا डुलना ḍulnā, v.n. To move, stir, &c. (=ḍolnā, q.v.);--to walk with a peculiar twisting of the body (a gait much affected by women;--cf. ḍagmagānā).

H ڐلوانا डलवाना ḍalwānā (doub. caus. of ḍālnā), v.t. To cause to be thrown or thrown down, to have or get thrown down, to have (a thing) put down, or put on (as a garment, &c.); to put on, to wear; to occasion, &c. (see ḍālnā).

H ڐنڐنا डण्डना ḍanḍnā, v.t.=ḍāṅḍnā, q.v.;--(fr. the trans. ḍāṅnā), v.n. To suffer punishment; to be fined, be taxed.

H ڐنسنا डंसना ḍaṅsnā, v.t.=ḍasnā, q.v.

H ڐنکارنا डंकारना ḍaṅkārnā, v.n.=ḍakārnā, q.v.

H ڐنکيانا डंकियाना ḍaṅkiyānā [ḍankī (=ḍank)+ā = āw = Prk. आवे=S. आपि caus. augment], v.t. To sting (as a reptile=ḍank mārnā, q.v.s.v. ḍaṅk).

H ڐوبانا डूबाना ḍūbānā, v.t.=ḍubānā, q.v.

H ڐوبنا डूबना ḍūbnā [ḍūb˚, per met. = būḍ˚ = Prk. बुड्ड(इ)=S. व्रुड(ति), rt. व्रुड्], v.n. To dive; to sink, drown, be drowned; to drown oneself; to be immersed, be submerged, inundated, deluged, or flooded; to be lost, be sacrificed (as capital, reputation, &c.); to be destroyed, be ruined; to sink, go down, set (as the sun); to sink, faint (as the heart); to be absorbed, be engrossed, be lost (in business, or study, or thought, &c.):--ḍūb-jānā, v.n. intens. of and=ḍūbnā:--ḍūb-marnā, v.n. To be drowned, die by drowning; to drown oneself.

H ڐوبنا डोबना ḍobnā (prob. a caus. of ḍūbnā), v.t. To dip (cloth, &c. in dye or colour, or a pen in ink), to immerse; to dye, colour:--ḍob-denā, v.t.=ḍobnā, and is the more com. form.

H ڐوبونا डूबोना ḍūbonā, v.t.=ḍubonā, q.v.

H ڐوکنا डोकना ḍoknā [ḍok˚ = S. उद+वम्+कृ; cf. ḍoṅknā], v.n. To vomit:--to take large gulps or draughts, to drink much, guzzle, tope (=ḍukḍukānā, and ḍhoknā).

H ڐولانا डोलाना ḍolānā, v.t.=ḍulānā, q.v.

H ڐولنا डोलना ḍolnā [ḍol˚ = Prk. डोल(इ), or डोले(इ), or दोले(इ)=S. दोलय(ति), rt. दुल्;+nā = Prk. अणअं=S. अनीयं], v.n. To swing, oscillate, rock, roll, reel, sway from side to side; to shake, move, stir; to totter, tremble, quake; to flinch, swerve, waver; to move to and fro, to walk about, roam, rove, wander, ramble.

H ڐونکنا डोंकना ḍoṅknā, v.n.=ḍoknā, q.v.

H ڐهاپنا ढापना ḍhāpnā, v.t.=ḍhāṅpnā, q.v.

H ڐهارنا ढारना ḍhārnā, v.t.=ḍhālnā, q.v.

H ڐهالنا ढालना ḍhālnā (i.q. dhāṛnā, q.v.), v.t. To pour out, shed, spill, tilt; to throw, cast; to cast (metal in fusion), to mould, fashion, form, shape, coin (money), frame or compose (a sentence, &c.); to aim or direct (speech, at), to speak (at, -par); (fig.) to do mischief (to), to injure, mar, spoil.

H ڐهانا ढाना ḍhānā [ḍhā˚, prob. fr. S. धस्; or fr. द्राह्; cf. ḍhāhnā, and ḍhālnā], v.t. To break, batter, shatter, throw down, pull down, knock down, raze (a building, &c.), destroy, demolish; to cause to befall, to bring (trouble, &c. upon):--ḍhā-denā, v.t. intens. of and=ḍhānā:--ćunī-ćunāʼī 'imārat ḍhānā (-kī), 'To throw or pull down the ready-made structure (of),' to overthrow the project (of), spoil or mar (one's) plans.

H ڐهانپنا ढांपना ḍhāṅpnā [prob. a modification of ḍhāṅknā, q.v.;--or ḍhāṅp˚ = S. पिधा (अपि+धा)], v.t. To cover, put a cover on, to shut, close; to conceal, hide (cf. jhāṅpnā):--ḍhāṅp-denā, v.t.=ḍhāṅpnā.

H ڐهانسنا ढांसना ḍhāṅsnā [ḍhāṅs˚ = Prk. ढंस(इ)=S. दंश(ति), rt. दंश्], v.t. To blame, &c. (=ḍhāṅsā denā, q.v.s.v. ḍhāṅsā; and cf. jhāṅsnā).

H ڐهانکنا ढांकना ḍhāṅknā [ḍhāṅk˚ = Prk. ढक्क(इ) or ढक्के(इ)=S. स्थग्य(ते), pass. (used actively) of स्थग्; or perhaps S. स्थग्+कृ], v.t. To cover, to put a cover on; to shut, close; to conceal, hide (syn. ḍhāṅpnā):--ḍhāṅk-denā, v.t. intens. of and=ḍhāṅknā.

H ڐهاهنا ढाहना ḍhāhnā, v.t.=ḍhānā, q.v.

H ڐهپڐهپانا ढपढपाना ḍhap-ḍhapānā (by redupl. of ḍhap), v.t. To beat or play upon (a drum, &c.), to drum on (a table, &c.):--ḍhap-ḍhap karnā (-par) = ḍhap-ḍhapānā.

H ڐهپنا ढपना ḍhapnā (see ḍhāṅpnā), v.n. To be covered; to be concealed; to lie hidden, to hide; to be submerged; to sink;--s.m. Covering; cover, lid.

H ڐهڐهانا डहडहाना ḍahḍahānā, v.n. To glow, shine; to bloom, blossom, flourish.

H ڐهڐهورنا ढढोरना ḍhaḍhornā (prob. a redupl. form of ḍhūṅḍhnā), v.t. To search narrowly, to ransack, rummage; to seek; to investigate.

H ڐهرکانا ढरकाना ḍharkānā, v.t.=ḍhalkānā, q.v.

H ڐهرکنا ढरकना ḍharaknā, v.t.=ḍhalaknā, q.v.

H ڐهرنا ढरना ḍharnā (i.q. ḍhalnā, q.v.), v.n. To flow down, to come down; to come; to draw near, approach.

H ڐهسلنا ढिसलना ḍhisalnā (local, ḍhāsalnā) [prob. fr. S. ध्वंस+ल], v.n. To give way, sink, fall in or down, to yield:--ḍhisal-jānā, Idem.

H ڐهکارنا ढकारना ḍhakārnā, ढिकारना ḍhikārnā, v.n. corr. of ḍakārnā, q.v.

H ڐهکانا डहकाना ḍahkānā, v.t. To lead astray, to mislead; to deceive, disappoint, baulk, tantalize, &c. (=bahkānā, q.v.).

H ڐهکانا डहकाना ḍahkānā, v.t. To throw away uselessly, to spoil (cf. ḍahnā; ḍhānā).

H ڐهکانا ढकाना ḍhakānā, v.t.=ḍhakwānā, q.v.

H ڐهکسنا ढुकुसना ḍhukusnā, ढुकसना ḍhukasnā, v.t.=ḍhakosnā, q.v.

H ڐهکلنا ढकलना ḍhakalnā, v.t. (dialec.)=ḍhakel; ḍhakelnā, qq.v.

H ڐهکنا ढकना ḍhaknā (i.q. ḍhāṅknā, q.v.), v.t. To cover; to conceal, &c. (=ḍhāṅknā);--to coincide with, fit exactly on or over;--v.n. To be covered; to be concealed:--ḍhak-jānā, v.n.=ḍhaknā:--ḍhak-lenā, v.t.=ḍhaknā.

H ڐهکنا डहकना ḍahaknā, v.t.=ḍahkānā, q.v.

H ڐهکنا ढुकना ḍhuknā (i.q. ḍhūknā, q.v.), v.n. To approach, to come or go (towards); to incline (to or towards), to tend (to or towards); to bend, bend down or forward, to stoop, duck: to crouch (ready for a spring); to take aim (at); to look, peep (at); to return, revert, come back;--to have regard (to); to sympathize; to enter, penetrate, make a way (into).

H ڐهکوانا ढकवाना ḍhakwānā (doub. caus. of ḍhāṅknā, or ḍhaknā), v.t. To cause to be covered, to have or get covered, &c.

H ڐهکوسنا ढकोसना ḍhakosnā, v.t. To eat or drink immoderately or greedily, to devour, to stuff or cram down, to guzzle:--ḍhakos-jānā (with acc.)=ḍhakosnā.

H ڐهکيلنا ढकेलना ḍhakelnā, v.t.=dhakelnā, q.v.

H ڐهلانا ढलाना ḍhalānā (caus. of ḍhālnā), v.t. 1˚ To cause to run or flow, to pour out, to cast (metal), to mould;--2˚=ḍhalwānā, q.v.

H ڐهلانا ढुलाना ḍhulānā (caus. of ḍhulnā), v.t. To incline, make inclined, to tilt; to cause to run over, to spill.

H ڐهلانا ढुलाना ḍhulānā (caus. of ḍhonā), v.t. To cause to be carried, to have or get removed, or transported, &c.

H ڐهلکانا ढलकाना ḍhalkānā (caus. of ḍhalaknā), v.t. To cause to run over or down, to cause to flow; to spill; to pour out; to tilt, overturn; to cause to roll, to roll (=ḍhulkānā):--ḍhalkā-denā, v.t.=ḍhalkānā.

H ڐهلکانا ढुलकाना ḍhulkānā (caus. of ḍhulaknā), v.t. To cause to roll, or topple over, or fall, or slip, or slide; to roll, roll down; to tilt, to incline;--to incline (one) to, to incite, instigate.

H ڐهلکنا ढलकना ḍhalaknā [dhal˚ (fr. ḍhalnā)+S. कृ], v.n. To run down, to flow; to be poured out, be spilt, be shed; to fall or hang down loosely, be flaccid or loose (cf. laṭaknā); to decline, sink, fade (=ḍhalnā); to rock; to roll, slide (=ḍhulaknā):--ḍhalak-jānā, v.n. intens of and=ḍhalnā.

H ڐهلکنا ढुलकना ḍhulaknā (=luṛhaknā, by transposn.), v.n. To roll, roll down, slip, slide; to topple over, fall over or down; to be pushed or forced down:--ḍhulak-jānā, v.n. intens. of and=ḍhulaknā.

H ڐهلملانا ढलमलाना ḍhalmalānā (see ḍhal-mal), v.n. To move from side to side, to sway, totter, stagger, reel, rock; to be unsteady, to waver, vacillate (cf. ḍagmagānā).

H ڐهلنا ढलना ḍhalnā (fr. the trans. ḍhālnā, v.n. To be poured out or down; to be cast (as metal), be moulded; to run, run down, flow, drop or fall (from, -se); to spill; to roll; to incline (=ḍhulnā); to decline, sink, fade (as day, or life, &c.):--ḍhal-paṛnā, v.n. (intens.), To run down, flow down, drop or fall down, &c.:--ḍhal-jānā, v.n. intens. of and=ḍhalnā.

H ڐهلنا ढुलना ḍhulnā (i.q. ḍhalnā, and luṛhnā), v.n. To be inclined; to incline, slope (towards); to roll, move or slip forward, to yield, slip, sink (cf. ḍhalnā);--to be poured out, be spilt (=ḍhalnā).

H ڐهلنا ढुलना ḍhulnā (fr. ḍhulānā, caus. of ḍhonā), v.n. To be carried, conveyed, transported, or removed.

H ڐهلوانا ढलवाना ḍhalwānā (caus. of ḍhālnā), v.t. To cause to be poured out, to have or get poured out;--to cause to be cast or moulded, to have or get cast, &c.

H ڐهلوانا ढुलवाना ḍhulwānā (doub. caus. of ḍhonā), v.t.=ḍhulānā, q.v.

H ڐهملانا ढमलाना ḍhamlānā (prob. contrac. of ḍhalma-lānā), v.n. To roll, totter, stagger, reel, &c. (=ḍhalmalānā, and ḍagarnā).

H ڐهنا ढना ḍhanā, डहना ḍahnā [fr. the trans. ḍhāhnā; cf. ḍhahnā], v.n. To fall, fall down, fall in, tumble to pieces; to become dilapidated; to be demolished, razed, or destroyed:--ḍha-jānā, or ḍah-jānā, v.n. intens. of and=ḍhanā.

H ڐهنپنا ढंपना ḍhaṅpnā, v.n.=ḍhapnā, q.v.

H ڐهنڐنا ढुण्डना, ढुंडना ḍhuṅḍnā, v.n.=ḍhunḍhnā.

H ڐهنکنا ढंकना ḍhaṅknā = ḍhaknā, q.v.

H ڐهنمنانا ढनमनाना ḍhanmanānā [prob. fr. S. धन्वन, rt. धन्व्; or by redupl. fr. S. धन्], v.n. To roll, reel, stagger, be unsteady; to be tossed about; to be upset; to spill (cf. ḍhalmalānā; ḍagmagānā).

H ڐهوانا ढवाना ḍhawānā (caus. of ḍhānā), v.t. To cause to be pulled or thrown down, to cause to be razed, or demolished.

H ڐهوڙنا ढूड़ना ḍhūṛnā, v.t. (dialec.)=ḍhūṅḍhnā, q.v.

H ڐهوڙهنا ढूढ़ना ḍhūṛhnā, v.t. (dialec.)=ḍhūṅḍhnā, q.v.

H ڐهوکنا ढूकना ḍhūknā [ḍhūk˚ = Prk. ढुक्क(इ)=S. ढौक(ते), rt. ढौक्], v.n. To approach, draw near; to steal (upon); to crouch; to lurk; to peep; to go (into), enter; to shut, close, &c. (see ḍhuknā).

H ڐهوکنا ढोकना ḍhoknā (i.q. ḍoknā; ḍukḍukānā, qq.v.), v.t. To gulp large draughts of, to gulp down, quaff, guzzle, swill, tope.

H ڐهونا ढोना ḍhonā [ḍho˚ = S. उद्+वह(ति), rt. वह्], v.t. To take or bear up (a load), to carry, transport, remove.

H ڐهونڐهنا ढूंढना ḍhūṅḍhnā [ḍhūṅḍh˚ = Prk. ढुंढ(इ)=S. ढुण्ढ(ति), rt. ढुण्ढ], v.t. To seek, search for:--ḍhūṅḍhnā-ḍhāṅḍhnā, v.t. To seek, search for; to make close or strict search for, make strict inquiry or investigation into:--ḍhūṅḍh-lānā (-ko), To seek and bring, seek out:--ḍhūṅḍh-nikālnā, v.t. To seek out, find out, ferret out:--ḍhūṅḍhne-hār, s.m. Seeker, searcher, one by whom an inquiry is carried on (=ḍhūṅḍhne-wālā).

H ڐهونڐهوانا ढूंढवाना ḍhūṅdhwānā, v.t.=ḍhuṅḍhwānā, q.v.

H ڐهونڙنا डूंड़ना dhūṅṛnā, v.t. (rustic)=ḍhūṅḍhnā, q.v.

H ڐهونڙهنا ढूंढ़ना ḍhūṅṛhnā, v.t. (rustic)=ḍhūṅḍhnā, q.v.

H ڐهونکنا ढोंकना ḍhoṅknā, v.t.=ḍhoknā, q.v.

H ڐهہانا ढहाना ḍhahānā (caus. of ḍhahnā), v.t. To throw down, &c. (=ḍhānā, q.v.); to cause (one) to fall, to bring down, to humble.

H ڐهہنا ढहना ḍhahnā, v.n. To fall, fall down, &c. (=ḍhanā, q.v.):--ḍhah - paṛnā, or ḍhahe-paṛnā, or ḍhah-jānā, v.n. (intens.) To fall down, tumble down, fall in, to sag, settle; to be demolished, razed, or destroyed; to stay, remain.

H ڐهينا ढैना dhainā, v.n.=ḍhahnā, q.v.

H ڐيٿهنا डीठना ḍīṭhnā (fr. ḍīṭh), v.t. To see, look at, behold (=dekhnā);--to take aim at (=ḍhukkī lagānā).

H ڐيوڙهانا डेवढ़ाना ḍeʼoṛhānā [ḍeʼoṛhā, q.v.+ā = āw = Prk. आवे=S. आपि (caus. augment)+nā = Prk. अणअं=S. अनीयं], v.t. To take once and a half as much; to receive back the sum lent with fifty per cent. interest.

No comments: